(ID:351) gebruik maken van de kracht van de stad

Breinwijzer
Breinwijzer realiseert vernieuwingen

AddressVan Aarleplein 1, 5211 RN, 's-Hertogenbosch, the Netherlands
URLwww.breinwijzer.nl
ContactEtienne Lieben, Eigenaar, e.lieben@breinwijzer.nl
Line of industryConsulting and Design services; Welfare
Area of expertiseSustainability, Samenbrengen van verschillende (bedrijfs)behoeftes rondom ideeën of uitdagingen en deze vervolgens realiseren. Maatschappelijk en technisch georiënteerd
Sizeself employed

Role of company/organisation

De toegevoegdewaarde van Breinwijzer is de kracht om te verbinden. Daarom stel ik ons een rol voor bij het samenbrengen van maatschappelijke behoeftes binnen de technische en politieke bouwwereld. Het resultaat moet erop gericht zijn dat wij onszelf overbodig maken en dat de Eindhovenaren de gemeentelijke panden als van zichzelf beschouwen. Zowel binnen de bouw, als in het maatschappelijk veld heeft Breinwijzer laten zien dat door openheid/eerlijkheid en transparantie een organisatie als Heras van hekwerkleverancier, een buitenbeveiligingsspecialist kan worden. Ook heeft Breinwijzer gerealiseerd dat alle ondernemers in Helmond geld inleggen om collectieve doelen te realiseren. Op dit moment realiseert Breinwijzer in ’s-Hertogenbosch een project waarbij alle aanbieders van (gezondheids)Preventie samenwerken met de scholen om, vanuit de kracht van de jongeren, een gezonde leefstijl te internaliseren.

Opportunities for collaboration

Als ik het moet inschatten zullen de meeste ideeën gebracht worden vanuit de technische duurzaamheid. Onze rol zit hem in het koppelen van Eindhovense behoeftes aan de plek/ het gebouw. De plek van het gebouw is van belang voor de omwonenden, de functie van het gebouw is van invloed op iedereen, bewoners maar ook bedrijven. Wij kunnen dit project mede laten slagen omdat we ons richten op de maatschappij en gelijkertijd de bouwsector goed kennen. Daarbij werkt ons enthousiasme aanstekelijk. Als Bouwfysicus van de TuE, businessdevelopper en businessmarkeeter, naast opleidingen en functies in MVO, Filosofie en de stichting vrienden van het NB-Museum ben ik van mening koppelingen te kunnen maken tussen verschillende disciplines.

Description of idea

Rating
You need to log in to be able to vote

Please rate this idea!
Click on Vote and view to see the results.

Ik ga u geen ingewikkeld idee brengen. Het enige dat ons in deze drijft, is ‘het gebruik maken van de kracht van de stad’. Breinwijzer wil verbinding maken tussen enerzijds het statische gebouw, dat als je het eerlijk bekijkt eigendom is van de inwoners, kleine- en grote bedrijven, en anderzijds de veranderende samenleving, waar de gemeente met 'werken nieuwe stijl' ook al op aansluit. Het idee is om de begane grond van alle ‘duurzame’ gemeentelijke gebouwen open te maken. Open in de zin van transparantie maar ook in de zin van toegankelijkheid en gebruik. Wat er met die ruimte dan gebeurt, is aan de inwoners, kleine- en grote bedrijven (mits collectief ingebracht). Wie ben ik om aan te geven wat de behoeftes van de inwoners en bedrijven van de stad zijn, maar om de filosofie over te brengen, volgen enkele voorbeelden: - Als in de omgeving geen veilige speelplek is voor kinderen zou die daar gemaakt kunnen worden. - Kleine bedrijfjes of start-ups zouden de ruimte kunnen gebruiken om elkaar te ontmoeten of om kennis te delen. - Als bewoners met elkaar willen gaan eten, zouden ze een keuken kunnen bouwen. - Als de Eindhovense industrie aan de stad wil laten zien wat ze kunnen maken, dan is dit de plek. - Als er voor ouderen een rustplek moet zijn voor een centrumbezoek, realiseer het maar. - Zoeken designers testplekken, laat het maar gebeuren. (bijvoorbeeld straks bij het VanAbbemuseum) - Als inwoners op zoek zijn naar een ‘speekers corner’, regel het. - Als de lokale boeren willen laten zien wat gezond voedsel is, doe dat dan hier. - Als de raadsleden een proefballon willen oplaten, gebruik deze plek. - Als jongeren na schooltijd willen chillen….. - Ga zo maar door De manier waarop we de behoeftes boven tafel krijgen zou middels de methodiek van TNS opgepakt kunnen worden. TNS heeft al diverse voorbeelden buiten Nederland waarmee ‘waanzinnige woonwijken’ gerealiseerd worden vanuit de behoefte van de bewoners. De initiatieven moeten vanuit de samenleving komen de ondersteuning is/zijn deze plek(ken) Qua beeld kunt u het zo zien; de stad loopt als ware onder het gebouw doorloopt. De stad bestaat tenslotte uit ruimten en mensen, mensen die recreëren, ontspannen, gewoon leven, werken bewegen, creatief zijn, een mening hebben, ook ongenoegens. Natuurlijk moeten er spelregels gemaakt worden, maar geef de vrije ruimte.

Type of ideaservice
Category of ideawork flow
Enabling conditionsHet enige wat noodzakelijk is, is een ‘open mind’. Natuurlijk zoeken we de samenleving op met de daarin opererende organisaties. Natuurlijk hebben we andere expertise nodig. Alleen gaat misschien sneller, maar samen komen we verder.

Stage of development

Underpinned innovation: it has not been used in practice yet but it is well underpinned.

Substantiation stage of development

De kracht van de stad lijkt mij niet iets dat bewezen moet worden. Dit geldt ook voor het feit dat de samenleving permanent verandert. Het is meer de manier van organiseren die, zover ik weet, nog niet eerder is uitgevoerd. Misschien wel rondom gedefinieerde projecten (een Engelse stad is helemaal vergroent doordat de burgers overal (moes)tuinen hebben gemaakt) maar niet als filosofie van een gemeente. Het vraagt ook lef van bestuurders om een dergelijk transparant vliegwiel te willen bouwen. Maar dit vliegwiel vanuit de kracht van de stad sluit wel aan bij het 'werken nieuwe stijl'.

Provability contribution to sustainability

Speculative contribution to sustainability; evidence of possible contributions is only indicatively and will still have to be determined through research or in practice. (Speculatieve bijdrage aan duurzaamheidsambities; dit is alleen indicatief aan te gev

Step in the right direction

Duurzaamheid is meer dan energie en gaat, ook volgens TNS, uit van de samenleving. In tegenstelling tot goed luisteren naar de burgers, gaan de burgers zelf aan de slag. De gemeente faciliteit slechts middels de plekken die de burgers zelf bekostigd hebben. Op deze manier draagt dit project bij aan de duurzaamheidsambitie van Eindhoven, mits u hem breder wilt zien dan energieneutraal renoveren maar meer vanuit de Opdracht Sociaal Domein.

Flexible idea

We maken geen producten.

Good investment

Door het bouwen van een vliegwiel met verantwoordelijkheden bij de burger zijn de kosten slechts terug te voeren op de bouw van dit vliegwiel. Na start zullen de burgers zelf het initiatief nemen. Persoonlijk ben ik als bouwfysicus niet in staat om sociale effecten uit te rekenen.

Comments

TurTur Innovation Transitions