(ID:225) cradle to Cradle...hergebruik van hout

herso made in Loosbroek
afvalhout upcyclen tot meubelen, voornamelijk tafels

Addressmolenhoeven 3, 5472px, loosbroek, Nederland
URLwww.herso.nl
Contactrik ruigrok, circulair meubelmaker, rik@herso.nl
Line of industryManufacturer/Supplier; Other, circulair meubelmaker met afvalhout
Area of expertiseDesign; Sustainability, houtbewerking 3.0
Size1-10 employees

Role of company/organisation

Wij kunnen met onze kennis heel eenvoudig aangeven of hout ( in de breedste zin, dus ook mdf, spaanplaat en multiplex ) op een goede manier hergebruikt kan worden . Indien bekend wat er van gemaakt dient te worden, kunnen we er een model van maken, ook in samenwerking met andere partijen, co-creatie zit in de genen !

Opportunities for collaboration

Wij zien er alle kans toe, we doen dit al elke dag, al ruim 14 jaar als upcycler en recycler . Vanaf medio februari 2014 zijn we als eerste bedrijf in onze soort ter wereld FSC gerecycled gecertificeerd, wat al een beetje aangeeft wat onze kunnen is .

Description of idea

Rating
You need to log in to be able to vote

Please rate this idea!
Click on Vote and view to see the results.

Niks mooier dan hergebruik van hout . Het tekort aan grondstoffen zullen we op zeer korte termijn al gaan merken, en boompje groot, plantertje dood kent iedereen, maar dat houdt tegelijkertijd ook in dat als we negen miljard mensen willen voeden, huizen en kleden, we wel heel zuinig om moeten gaan met wat we al hebben . Het eerste wat we dus met hout moeten laten is er biomassa van maken, dat kan altijd nog en in de tussentijd bezorgen we het een tweede, derde of zelfs vierde leven, zonder dat we daar in kwaliteit op in hoeven te boeten . Nu word deze door ons bedachte methode alleen gebruikt voor meubelen, maar in principe kan elk houten onderdeel van onze wereld op deze manier gemaakt . De cradle to Cradle manier van werken moet eigenlijk de basis van alles worden, en dan ben ik er van overtuigd dat we het wel gaan redden . En dat het er bovendien waanzinnig mooi uitziet, en door iedereen ook nog als afval word herkent geeft het een extra meerwaarde . Anders dan de Piet Hein meubelen, is No Waste materiaal strak en glad en hygiënisch afgewerkt met lijnolie, Deense zeep, of ecolak .Bovendien word de kleur in de meubelen niet bepaald door verf, maar door de natuurlijke houtkleuren . Er is in principe zo ontzettend veel mogelijk . We hebben net voor de 2e fase van de verbouwing van het Provinciehuis in Maastricht alle oude kozijnen van Oregon Pine verwerkt tot werkplekken van de ambtenaren van het Gouverneurshuis zoals dat daar heet . We hebben hier honderden foto's van allerlei tafels die we van verschillende materialen hebben gemaakt .

Illustrating fileAmsterdams blond No Waste 004 Ruig.jpg
Type of ideacombination of product and service
Category of ideadesign
Enabling conditionsgewoon beginnen, net als altijd, 100% slagingskans, omdat we dit al 14 jaar doen . Als we het pakket van eisen weten, de hergebruikte grondstoffen bepaald dan komt het goed . En indien er architecten zijn die met integrale plannen komen, ook die kunnen gewoon uitgevoerd, dat is hier dagelijkse kost .

Stage of development

Proven innovation: it has been used in practice on a small scale.

Substantiation stage of development

We zijn 14 jaar geleden begonnen met het maken van No Waste, praktisch uitgewerkt en zonder problemen was het 2 jaar later . Referenties, Alle directiekamers van Agentschap NL, alle wachtkamers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Bernhoven Ziekenhuis, Alle panden van Enexis, Econexis, alle panden van Driessen HRM, Provincie huis Maastricht Fase 1 en Fase 2, Amgard, Hoofdkantoor ABN AMRO, Rabobank, Ronald Mac Donald huis, Hoofdkantoor overkoepelende orgaan van alle Bibliotheken den Haag, Hoofdkantoor ZLTO den Bosch, Hoofdkantoor MVO Utrecht en nog vele vele meer .

Provability contribution to sustainability

Proven contribution to sustainability; this has been shown in practice.

Step in the right direction

we hebben ons gecertificeerd voor FSC gerecycled DUBO is nu bezig met het opzetten van een interieur keurmerk waarvoor ze ons als benchmark willen gaan inzetten Epea is ook bezig met te bekijken of we toch certificeerbaar zouden kunnen zijn, aangezien we op basale gronden niet in aanmerking zouden komen, omdat wij geen ingangscontrole op lijmverbindingen uitvoeren . In ons inzicht is hout een batterij van CO2, en dat dient zo lang mogelijk zo te blijven, Braungart wilde in principe alleen uitgaan van “schoon “hout, maar daar ziet men ook dat een goede grondstof zo verloren dreigt te gaan, willen ze op zeer korte termijn met ons om de tafel er is begonnen om met lignine te gaan lijmen en met biobased lak

Flexible idea

Ik weet niet precies wat jullie met flexibel bedoelen, maar we lijmen nu met collageen, werken af met olie zeep en ecolak ( doorgekookte lijnolie ) en het hout kan na gebruik over 40 jaar gewoon bij ons ingeleverd, en dan maken we er weer wat nieuws van. Aangezien wij circulair denken, verpachten we onze tafels normaal ook, er word dus betaald voor het gebruik, niet voor het bezit .De grondstoffen blijven in ons bezit en vormen zo een grondstof voor de toekomst .Dit is ook veel goedkoper dan kopen, afgezien nog dat er niets als afval overblijft . Ons eigen zaagsel bijvoorbeeld word door van Kaathoven verwerkt tot Bio-Alcohol kattenbakvulling en compost .

Good investment

We voegen alleen arbeid toe aan afval om er weer een pracht gebruiksvoorwerp van te maken . omdat de grondstoffen gratis zijn, is het altijd goedkoper dan met gekochte nieuwe grondstoffen .

Comments

We zitten een half uurtje van Eindhoven, direct na Veghel . Kom gewoon maar eens kijken, het is geen hocus pocus, maar gewoon wat we hier elke dag doen, van 0700 tot 1600 uur, dus als jullie in de buurt zijn, de koffie staat warm ! groet Rik Ruigrok, Herso 0413-292090

TurTur Innovation Transitions